General Knowledge Questions and Answers for Kids Pdf Download in English 1000+ Simple GK Quiz (Age Group 4 to 7 Years)

0
531
General Knowledge Questions and Answers for Kids -Download Simple GK Questions & Answers Pdf in English For Kids. Easy GK Quiz Questions with Answers, MCQs.
Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Due to the pandemic, kids are dependent on online classes. Most of the day they spend on their mobile phone, playing video games, watching videos, and television, etc. The day-to-day world is getting highly competitive and so it is important that kids stay tuned to what is happening across the world.

General knowledge is an important part of education it not only helps children to gain knowledge but also makes them aware of what is happening across the globe. Gaining basic knowledge at an early age changes a kid’s level of thinking and intelligence. It will also help in generating social awareness and supports the mental development of children, civil abilities, and civic senses.

These GK questions and answers from various topics are for all kids from age groups between 4 to 12 and other students can also gain knowledge. An elaborative explanation is also provided with questions so that it will help children to understand the topic and help them in revision and memorizing the answers to all questions.

Also Read. List Of PRIME MINISTERS OF INDIA

General Knowledge Questions and Answers for Kids in English Pdf Download (Age Group 4 to 7 years)

This is the learning age of kids who are most eager to know more information. So, GK is that section that helps them in providing knowledge. The below questions will be a great activity for them. Some of the questions listed below may be easy for a few of them but will help in learning new things at the beginning stage.

1. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert”?

Ans. Camel

2. How many days are there in a week?

Ans. 7 days

3. How many hours are there in a day?

Ans. 24 hours

4. How many letters are there in the English alphabet?

Ans. 26 letters

5. Rainbow consist of how many colours?

Ans. 7 colours

6. How many days are there in a year?

Ans. 365 days (not a leap year)

7. How many minutes are there in an hour?

Ans. 60 minutes

8. How many seconds are there in a minute?

Ans. 60 seconds

9. How many seconds make one hour?

Ans. 3600 seconds

10. Baby frog is known as…….

Ans. Tadpole

11. How many consonants are there in the English alphabet?

Ans. 21 Consonants

12. How many vowels are there in the English alphabet and name them?

Ans. 5 vowels namely a, e, i, o, and u.

13. Which animal is known as the king of the jungle?

Ans. The Lion is known as the king of the jungle.

14. Name the National bird of India?

Ans. The Peacock

15. Name the National animal of India?

Ans. Tiger

16. What is the National Anthem of India?

Ans. The National Anthem of India is Jana Gana Mana.

17. Name the national flower of India?

Ans. Lotus flower

18. Name the National fruit of India?

Ans. Mango

19. What is the National song of India?

Ans. Vande Mataram

20. Who designed the National Flag of India?

Ans. The flag was designed by Pingali Venkayya.

Also Read. List Of INDIAN STATES & CAPITALS

General Knowledge Questions and Answers for Kids Pdf Download

21. Name the National game of India?

Ans. India does not have an official National Game. 

22. Name the National tree of India?

Ans. Banyan tree

23. Name the National river of India?

Ans. Ganga

24. Name the National Reptile of India?

Ans. King Cobra

25. What is the capital of India?

Ans. New Delhi

26. Name the biggest continent in the world?

Ans. Asia

27. How many continents are there in the world?

Ans. 7 continents

28. Name the primary colours?

Ans. Red, Yellow, and Blue

29. Which is the smallest month of the year?

Ans. February

30. Name the house made of ice?

Ans. Igloo

31. Which colour symbolises peace?

Ans. White

32. Name the largest mammal?

Ans. Blue Whale

33. Sun rises in the…..

Ans. East

34. How many sides are there in a triangle?

Ans. Three

35. Name the largest planet of our Solar System?

Ans. Jupiter

36. Name the place known as the Roof of the World?

Ans. Tibet

37. Who was the first Prime Minister of India?

Ans. Pandit Jawaharlal Nehru

38. Who is the first woman prime minister of India?

Ans. Indira Gandhi

39. Who is the first citizen of India?

Ans. The President of India 

40. How many states are there in India?

Ans. 28 states

Also Read. List Of CABINET MINISTERS OF INDIA

Download Simple General Knowledge Questions and Answers for Kids (Age Group 8 to 10 years)

At this age, children start discovering new things happening around them, start raising questions to parents, grandparents, teachers, etc. These questions provided below may help Kids in gaining knowledge and maybe they have already started exploring a few of them. 

41. How many Union Territories are there in India?

Ans. 8 Union Territories

42. How many years are there in one Millenium?

Ans. 1,000 years

43. Name the first man to walk on the Moon?

Ans. Neil Armstrong

44. Name the Oceans of the World?

Ans. The Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and the Southern (Antarctic) oceans.

45. Name the densest jungle in the world?

Ans. The Amazon rainforest

46. Which festival is called the festival of colours?

Ans. Holi

47. What is the Isosceles triangle?

Ans.  A triangle in which two sides have the same length or two sides are equal.

48. What type of gas is absorbed by plants?

Ans. Carbon Dioxide

49. How many days a February month have in the leap year?

Ans. 29 days

50. Name the longest river on the Earth?

Ans. Nile

51. Name the smallest continent?

Ans. Australia

52. Which is the principal source of energy for the Earth?

Ans Sun

53. Anti-clockwise is it from left or right?

Ans. Left

54. Name the planet nearest to the Earth?

Ans. Mercury

55. Which festival is known as the festival of light?

Ans. Diwali

56. Name a bird that lays the largest eggs?

Ans. Ostrich

57. Which is the National Aquatic Animal of India?

Ans. River Dolphin

58. Name the National Heritage Animal of India?

Ans. Elephant

59. Which is the tallest mountain in the world?

Ans. Mount Everest

60. Who invented Radio?

Ans. Guglielmo Marconi is known as the father of radio.

GK Questions and Answers for Kids (Age Group 10 to 12 years)

At this age, kids learn most and observe things more keenly. The listed questions may be a bit tough as compared to those given above. It will provide more knowledge to the kids and they will learn more.

61. Who invented electricity?

Ans. Benjamin Franklin

62. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?

Ans. Africa

63. Name the planet known as the Red Planet?

Ans. Mars

64. Who wrote “Malgudi Days”?

Ans. R. K. Narayan

65. Name the National game of the USA?

Ans. Baseball

66. Who invented Watch?

Ans. Peter Henlein

67. Name the largest ‘Democracy’ of the world?

Ans. India

68. Which is the smallest bone in the human body?

Ans. Stapes (Ear bone)

69. Name the country known as the Land of the Rising Sun?

Ans. Japan

70. How many millimetres are there in a centimetre?

Ans. 10mm

71. Name the hardest substance available on Earth?

Ans. Diamond

72. Name a shape that has ten sides?

Ans. Decagon

73. Name the largest ocean in the World?

Ans. Pacific Ocean

74. Who is the real founder of Microsoft?

Ans.  Bill Gates and Paul G. Allen

75. Who gave the theory of Relativity?

Ans. Albert Einstein

76. Who is the Father of our Nation?

Ans. Mahatma Gandhi

77. Who discovered the X-rays first?

Ans. Wilhelm Roentgen

78. Who gave the universal law of gravitation?

Ans. Issac Newton

79. What is a telescope?

Ans. A telescope is an instrument in the shape of a tube with special pieces of glass (lenses) inside it. It makes things that far away appear bigger and nearer.

1000 Easy General Knowledge Questions and Answers for Kids Pdf Download

80. Name a natural satellite of Earth?

Ans. Moon

82. What are Commonwealth Games?

Ans. The Commonwealth Games are a quadrennial international multi-sport event among the athletes of the Commonwealth Games. 

83. How many years of Independence India celebrated on August 15, 2022?

Ans. India celebrated 75 years of Independence on August 15, 2022. 

84. How many medals India won in the Commonwealth Games 2022?

Ans. India won total 61 medals in Commonwealth Games 2022. 

85. 34 teeth in total adults have.

Ans. False (The adult has 32 teeth in total).

86. Barometer used to measure Atmospheric Pressure.

Ans. True

87. Valentina Tereshkova was the first woman to go into space.

Ans. True

88. Sparrow is a bird known for its intelligence.

Ans. False (Owl is known for its intelligence).

89. Europe is the second smallest continent and the third most populous continent

Ans. True

90. Bosnia and Herzegovina’s largest city and capital is Sarajevo.

Ans. True

91. Plants absorbs Oxygen?

Ans. False (Plants absorbs Carbon Dioxide).

92. Denmark’s capital and most populous city is Copenhagen

Ans. True

93. Half of 250 is 125.

Ans. True

94. Metre per second is the unit of Speed.

Ans. True

95. William Shakespeare is a scientist.

Ans. False (William Shakespeare was an English dramatist, poet, and actor).

96. There are 200 bones in the Human Body.

Ans. False (206 bones are there in Human Body).

97. Electrons are larger than molecules.

Ans. False

98. With the help of Photosynthesis plants make their own food.

Ans. True

99. Chemical formulae of Hydrochloric acid is HCl.

Ans. True

100. There are 11 players in a cricket team.

Ans. True

101. In 1916  Olympic Games were cancelled because of World War I?

Ans. True

102. In Football, the term Hat-Trick is used.

Ans. False ( The term Hat-Trick is used in cricket).

103. There are nine players in one team of Kho Kho.

Ans. True

104. Commonwealth Games are held every four years.

Ans. True

105. A rainbow has five colours.

Ans. False (Rainbow has 7 colours, VIBGYOR)

106. The main function of the xylem is to transport water from roots to stems and leaves.

Ans. True

107. World Turtle Day is observed on May 23 annually.

Ans. True

108. Name the densest jungle in the world?

Ans. The Amazon rainforest

109. Which festival is called the festival of colours?

Ans. Holi

110. What is the Isosceles triangle?

Ans. A triangle in which two sides have the same length or two sides are equal.

111. What type of gas is absorbed by plants?

Ans. Carbon Dioxide

112. How many days a February month has in the leap year?

Ans. 29 days

113. Name the longest river on the Earth?

Ans. Nile

114. Name the smallest continent?

Ans. Australia

115. Which is the principal source of energy for the Earth?

Ans Sun

116. Anti-clockwise is it from left or right?

Ans. Left

117. Name the planet nearest to the Earth?

Ans. Mercury

118. Which festival is known as the festival of light?

Ans. Diwali

119. Name the place known as the Roof of the World?

Ans. Tibet

120. Who was the first Prime Minister of India?

Ans. Pandit Jawaharlal Nehru

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class 2-4

At this age, children begin to notice new things around them and begin to ask questions of their parents, grandparents, instructors, and so on. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 8-10 years:

121. Who is the first woman prime minister of India?

Ans. Indira Gandhi

122. Who is the first citizen of India?

Ans. The President of India

123. How many states are there in India?

Ans. 28 states

124. How many Union Territories are there in India?

Ans. 8 Union Territories

125. How many years are there in one Millenium?

Ans. 1,000 years

126. Name the first man to walk on the Moon?

Ans. Neil Armstrong

127. Name the Oceans of the World?

Ans. The Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and the Southern (Antarctic) oceans.

128. What is the cause of the Sun’s energy?

Ans: Fusion of Hydrogen and Helium.

129. Which is the nearest planet to the Sun?

Ans: Mercury.

130. How much time does the sunlight take to reach the Earth?

Ans: 8 minutes 20 seconds.

131. Name the planets in our solar system.

Ans: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

132. Which is the closest planet to earth?

Ans: Venus.

133. Which is the farthest planet from earth?

Ans: Neptune.

134. How many moons does the earth have?

Ans: One

135. Which planet has the most moons?

Ans: Saturn

136. How many moons does Saturn have?

Ans: 82

137. Which is the largest moon in our solar system?

Ans: Ganymede

138. How many layers are there in the earth’s atmosphere?

Ans: Five.

139. What does the cow gives us?

Ans: Milk

140. Which is the largest bone in the human body?

Ans: Femur

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class Playgroup to 1st

This is the learning age of kids who are most eager to know more information. So, GK is that section that helps them in providing knowledge. The below questions will be a great activity for them. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 4-7 years:

141. Which type of plant is a money plant?

Ans: Climbers

142. What is the sound made by a frog?

Ans: Croak croak

143. What is the name of the shortest bone in the human body?

Ans: Stapes

144. How many layers are there in the atmosphere?

Ans: 5

145. Who is the Father of Medicine?

Ans: Acharya Charak

146. How many millimetres are there in a centimetre?

Ans. 10mm

147. Name the hardest substance available on Earth?

Ans. Diamond

148. Name a shape that has ten sides?

Ans. Decagon

149. Name the largest ocean in the World?

Ans. Pacific Ocean

150. Who is the real founder of Microsoft?

Ans. Bill Gates and Paul G. Allen

151. Who gave the theory of Relativity?

Ans. Albert Einstein

152. Who is the Father of our Nation?

Ans. Mahatma Gandhi

153. Who discovered the X-rays first?

Ans. Wilhelm Roentgen

154. Who gave the universal law of gravitation?

Ans. Issac Newton

155. What is a telescope?

Ans. A telescope is an instrument in the shape of a tube with special pieces of glass (lenses) inside it. It makes things that far away appear bigger and nearer.

156. Name a natural satellite of Earth?

Ans. Moon

157. Name the National game of the USA?

Ans. Baseball

158. Who invented Watch?

Ans. Peter Henlein

159. Name the largest ‘Democracy’ in the world?

Ans. India

160. Which is the smallest bone in the human body?

Ans. Stapes (Ear bone)

161. Name the country known as the Land of the Rising Sun?

Ans. Japan

162. Who invented electricity?

Ans. Benjamin Franklin

163. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?

Ans. Africa

164. Name the planet known as the Red Planet?

Ans. Mars

165. Who wrote “Malgudi Days”?

Ans. R. K. Narayan

166. Name the gas which is filled in balloons?

Ans. Helium

167. Which two rivers merge in Devprayag to form the River Ganga?

Ans. Alakananda and Bhagirathi rivers

168. Name the deepest oceanic trench on Earth?

Ans. Mariana Trench

Please Share our Artical “General Knowledge Questions and Answers for Kids” with your knowns. 

→ For More Free Job Alert Click Here ← 
• GET All Sarkari Result Free •

∗ Click Here To Like Us On Facebook ∗

→ Contact Us On Whatsapp – 9352018749

 

Join WhatsApp GroupJoin Now
Join Telegram GroupJoin Now